Stucadoren

March 1, 2007

Filed under: Klussen — peter @ 7:19 pm

Beoodigd gereedschap
Kunstof kuip
Emmer
Garde voor op een
boormachine
Troffel
Stalen pleisterspaan
Schuurspons
Blokkwast
Kwast
Waterpas
Draad
Beitel
Hamer/vuist

De moderne Knauf kant-en-klare gipsmortels zijn eenvoudig, snel, in een arbeidsgang en rationeel aan te brengen. Ze zijn snel droog en ze tasten aluminium, koper, hout e.d. niet aan. Welk product u waarvoor kunt gebruiken, vindt u op de laatste pagina van deze folder in de gipswijzer.

Met kant-en-klare gipsmortels worden in korte tijd grote gestukadoorde vlakken verkregen.

Deze zijn klaar om afgewerkt te worden met behang, wandtegels, sierpleisters of muurverf. Deze mortels zijn zuinig in verbruik en hebben, zo nodig met de juiste voorbehandeling, een uitstekende hechting.

Gips aanmaken
Giet eerst de juiste hoeveelheid leidingwater in een kunststof kuip of emmer. Strooi dan met een troffel de mortel in het water. Geef het water de gelegenheid om in het gips te trekken en meng het dan met een mixer tot een klontvrije massa.

Gebruik de hoeveelheid water die op de verpakking staat, zodat een goede smeerbare mortel verkregen wordt en maak niet meer gips aan dan u binnen ca. 25 minuten kunt verwerken.


Voorbehandelen ondergrond

De ondergrond moet schoon, stabiel, droog en vetvrij zijn.

Controleer of de ondergrond wel of geen zuigkracht heeft. Dompel een blokkwast of stoffer in het water en haal een diagonal streek over de ondergrond.

Als het water in ca. 5 minuten is verdwenen dan is de ondergrond gereed om zonder voorbehandeling te worden gestukadoord.

Wordt het water binnen ca. 5 minuten opgenomen dan met Diepgrond Zonder Oplosmiddel voorbehandelen. Droogtijd minimaal 12 uren. Wordt het water niet of nauwelijks opgenomen, dan is er niet voldoende zuiging (beton, beton-emaille, graniet).

Deze ondergrond moet met behulp van een roller met Knauf Betokontakt 90 voorbehandeld worden. Droogtijd minimaal 6 uren.

Stuc-Geleiderprofielen

Om strak stucwerk te krijgen, eerst Stuc-Geleiderprofielen op een hart-op- hart afstand van bijvoorbeeld 75 tot 100 cm met het te gebruiken gips op de wand plakken.

De hart- op-hart afstand is afhankelijk van de lengte van de rij. Bij grote oppervlakken op beide uiteinden een Stuc-Geleider-profiel aanbrengen. Over deze “hoekpunten” een draad spannen en de Stuc-Geleiderprofielen daartussen uitrichten. Bij pleisterwerk kunnen de Stuc Geleiderprofielen blijven zitten.

Bij schuurwerk moeten, afhankelijk van de te gebruiken afwerklaag, na het vlakzetten van de pleisterlaag de Stuc-Geleiderprofielen worden verwijderd en de sleuf die is ontstaan met dezelfde aanmaak als de rest van de wand worden dicht-gemaakt.
Opbrengen van het gips
Tussen de Stuc-Geleiderprofielen de zo ontstane vlakken met gips volzetten met een pleisterspaan en enigszins gelijkmatig verdelen. Werk van boven naar beneden. Aangemaakte gipspleister moet in ca. 25 minuten opgebracht zijn. Probeer in dit stadium niet de gips glad te krijgen. Met de rij of rechte lat wordt de laag vlak gezet. De Stuc-Geleiderprofielen zorgen ervoor dat dit strak gebeurd. Plaats daarvoor de rei tegen de Stucgeleiderprofielen en schuif de rei in een heen-en-weer gaande manier omhoog. Vul de plekken die nog niet gevuld zijn op en rei de wand nogmaals af. Herhaal deze stappen zo nodig nog een keer.

Oneffenheden wegwerken
Laat de pleisterlaag nu iets verharden (het oppervlak wordt wat mat) en maak met een blokkwast of stof-fer het oppervlak vochtig.

Nu in een draaiende beweging met een schuur-spons de oneffenheden en aanzetten doorschuren..
Glad pleisterwerk
Bij glad pleisterwerk (bijvoorbeeld Rotband en Goldband) moet direct na het doorschuren met de pleisterspaan gepleisterd worden.

Zet de pleisterspaan op het pleisterwerk en licht hem aan een zijde iets op. Dan met flinke zwaaien van de arm over het hele oppervlak strijken. Extra glad wordt de pleisterlaag door, net voor het hard is, nogmaals het oppervlak met de spaan af te strijken.
Schuurwerk
Bij schuurwerk (bijvoorbeeld Geelband) bestaat de laatste handeling uit het afschuren van de laag. Na het doorschuren de pleister laten drogen tot mat oppervlak. Daarna de wand met de schuurspons, door raaiende bewegingen, afschuren.

Hierdoor ontstaan mooie cirkel-vormige structuren.


Dunne laag aanbrengen
Bij gelijmde wanden van cellenbeton, gipsblokken, kalkzandsteenblokken en een wat beschadigde oude stuclaag is een dun laagje voldoende om een strak resultaat te krijgen. Hier is Knauf Fix & Finish voor.ln tegenstelling tot de pleistergipsen wordt Fix & Finish in twee lagen verwerkt.

Maak Fix & Finish aan met water en breng met de stalen pleisterspaan een dunne laag op. Na droging kan dun de tweede laag opgebracht worden en kunnen de laatste oneffenheden weggewerkt worden.

Scheuren voorkomen en wegwerken Als er een scheur in de ondergrond zit, de scheur uithakken door aan beide zijden van de scheur, totale breedte ca. 30 cm, oud stucwerk weg te hakken en zonodig voor-behandelen. De eerste laag gips opbrengen. Deze laag moet ca. 2/3 van de uiteindelijke laagdikte zijn. Leg Stuc-Wapenings-gaas*) op de laag gips en strijk met een pleisterspaan het gaas in het gips, zodat het gips door de mazen heen welt.
Breng de tweede laag minimaal 3 mm gips direct op de nog verse eerste laag aan en werk hem af.
*) Verschil in uitzetting bij verschillende materialen zorgen in veel gevallen voor lelijke scheuren. Om te voorkomen dat deze (haar)scheuren ook in het pleisterwerk zichtbaar worden, wordt Stuc-Wapeningsgaas in de pleisterlaag opgenomen.
De uitwendige hoek goed beschermd
Uitwendige hoeken zijn altijd een kwetsbaar punt. Voor een mooie strakke afwerking en een goede bescherming tegen beschadigingen moet een Stuc-Hoekbeschermer (bij Rotband, Geelband, Goldband of Schuurband) worden aangebracht. Klodders gips op onder-linge afstanden van ca. 60 cm in de Stuc-Hoekbeschermer (of op de hoek) aanbrengen. Plaats de Stuc-Hoekbeschermer door op- en neergaande beweging in het lood.

Bij een kozijn eerst de staan-de hoeken en daarna de horizontale hoek van een Stuc-Hoekbeschermer voorzien. In geen geval vastzetten met spijkers, daardoor zou de Stuc-Hoekbeschermer verwrongen kunnen worden. Het overtollige gips, dat door de mazen van de Stuc-Hoekbeschermer komt, wordt met de pleisterspaan vlak gestreken.

Als het gips enigszins verhard is, de stuclaag opbrengen en afwerken. Hoek-beschermers zijn eenvoudig met een blikschaar o.i.d. op maat te knippen.

Ook de binnenhoek afwerken
Na het doorschuren de inwendige hoeken door-snijden. Snij de pleisterlaag door met een punt van de pleisterspaan. Hierdoor brengt u een dilatatie aan en voorkomt u barsten die veroorzaakt worden door wanden die ten opzichte van elkaar bewegen.
Tegels lijmen op gips Als er tegels opgeplakt moeten worden, moet de stuclaag minimaal 10 mm zijn en in een laag opgebracht zijn. Niet doorschuren en pleisteren, maar met de zijkant van de spaan ruw halen.

Als er een erg dikke laag aangebracht moet worden (max. 30 mm aan de wand) moet dat in twee of drie lagen. Breng de eerste laag van 10/15 mm op, haal deze et een harde schone kam of een grove lijm-Kam horizontaal ruw. Nadat deze laag is afgebonden kan de tweede laag worden aangebracht. Is er een bestaande situatie, waarbij de eerste laag niet ruw gehaald is, dan moet er voordat de volgende laag wordt aangebracht, een zogenaamde hechtbrug worden aangebracht van Betokontakt 90. De eerste laag dient dan wel volledig droog te zijn.
Stucanet
Voor de afwerking met gips van ronde, gebogen of andere niet rechte vlakken wordt Stucanet gebruikt. Stucanet is een zogenaamde pleister-drager van verzinkt staaldraad met daartussen speciaal karton verweven. Door bevestiging met roestvrij stalen krammen ontstaat een ondergrond die afgewerkt moet worden met een gipsmortel.

De laagdikte moet min.20 mm zijn, waarvan 5 mm door de mazen gedrukt wordt en min. 15 mm aan de zicht-zijde blijft.
De panelen Stucanet van 2400×700 mm kunnen met rvs binddraad aan elkaar bevestigd worden.

Comments (0)

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment